Svet-Stranek.cz
Vy si to prožijte naplno, záznam nechte na nás
Foto-Chmelík  - svatební fotograf Plzeň

Svatební tradice:Vy si to prožijte naplno, záznam nechte na nás

Svatební tradice

Je mnoho zvyků, žertů a her, které dělají svatbu svatbou. Jako svatební fotograf i já z nich těžím abych Vám udělal ty nejhezčí obrázky. Možná vás zaujme jejich krátký přehled a pár poznámek k nim.

Svatební tradice – původní význam


-     Svatba v květnu – Podle pověry přináší svatba v květnu neštěstí pro manželství. Tentopředsudek má kupodivu rozumné jádro, jen už jaksi není aktuální.V historii bývalo zvykem, že o svatební noci měli novomanželé svůj prvnísexuální kontakt a od páru se očekávalo, že nevěsta otěhotní. V květnupočaté děti se ale rodí v únoru, tedy v době, kdy vládly nejtvrdšímrazy a lidé již byli dlouhou zimou vyčerpáni. Důsledkem pak byla vysokáúmrtnost kojenců. Dnes už se, myslím, svatby v květnu obávat nemusíme – konečně není výjimkou, že jsou děti novomanželů hosty svatby svých rodičů.


-         Loučení se svobodou – tímto zvykem se budoucí novomanželé původně rituálně zbavovali nevázanosti svobodného člověka a brali na sebe závazek pečovat v budoucnu nejen o sebe. Tomuto poslednímu vyražení z kopýtka se říkalo „rámusivý večer“. Název se sice změnil, ale obsah myslím zůstává.


-       5 (6) věcí pro nevěstu

-        Něco půjčeného – cokoliv nevěstě půjčí jen přítelkyně, tedy někdo kdo nevěstě přeje štěstí. Podle tradice má půjčená věcnevěstě přinést štěstí.

-     Něco modrého – modrá barva symbolizuje čistotu,neposkvrněnost, nevinnost (o to pikantnější je, že nejčastěji tou modrou věcí bývá svůdný podvazek)

-             Něco starého – je symbol touhy zachování tradice, tedy že nevěsta si přeje následovat zvyky předchozích generací (často starou věcí bývá rodinný šperk)

-           Něco nového – je symbol vlastní vůle nevěsty jít dopředu a vybudovat si novou šťastnou rodinu

-       Něco darovaného – je potvrzení, že dárce(dárkyně) bude ze všech sil podporovat nový svazek a bude páru pomáhat překonatvšechna úskalí.

-         Mince – méně známá část tradice - s mincí,kterou má u sebe, si nevěsta přináší do nové rodiny blahobyt. Původně měla býtmince vždy stříbrná nebo zlatá, ale kde ji dnes vzít.


-       Kytice –svatební kytici by nevěsta neměla vidět dříve, než nevěstu poprvé uvidí ženichve svatebních šatech (jinak zase přijde neštěstí). Ženich dává nejkrásnější (největší) kytici nevěstě a, jako projev úcty a dík za výchovu, oběma matkám.


-       Svatební koláčky a myrta – byly původně používány namísto pozvánky ke svatbě. Ženich s nevěstou obcházeli před svatbou všechny, které chtěli na svatbu pozvat a dávali jim koláčky jako pozvání k hostině a myrtu, kterou si pozvaní viditelně ozdobili svoje oblečení na důkaz toho, že byli pozváni. Že by se i v minulosti stávalo, že se na svatbu vetřeli nezvaní hosté?


-       Svatební šaty – by si nikdy neměla nevěsta šít sama, nebo manželství (stejně jako šaty) moc nevydrží. Naopak je to vhodná půjčená věc, kterou má nevěsta na sobě. Bílá barva symbolizuje panenství nevěsty (kdeže loňské sněhy jsou). Rozhodně se ale vyhněte modré – s tou by vám hrozily modřiny i v manželství. Ženich nesmí nevěstu vidět ve svatebních šatech, dokud by mohli mít zlí duchové nad nevěstou moc. Proto ji smí poprvé uvidět až v kostele; dnes už máme i jiné dostatečně mocné instituce k ochraně nevěsty – státní úředníky.


-       Podvazek– bývá velice často právě tím, co má nevěsta u sebe modrého a často i darovaného. Podvazek se stává vítaným artiklem pro dražení a neškodí tedy, pokud se podvazků sejde nevěstě více (od svědkyň, družiček atd.). Jen pozor pánové – cenný je jen podvazek, který měla nevěsta na sobě ještě za svobodna!


-       Družičky a družbové - Družičky mají úkol chránit nevěstu tím, že mají splést zlé duchy. Proto by to měly být svobodné dívky (kamarádky nevěsty) a pro oklamání duchů by měly být oblečené co nejpodobněji nevěstě. Naopak matky, sestry a svědkyně by měly být oblečeny jinak než nevěsta, aby na sebe zlé duchy omylem nepřilákaly a těm se tak nepodařilo přeci jen svatbu pokazit. S družby je to stejné, jen se od ostatních mužů v krojích (oblecích) liší výraznou společnou ozdobou. V anglosaských zemích se tradice stejného oblečení všech družiček v šatech stejné barvy jako nevěsta dodržuje stále.


-       Házení kytice – novomanželka symbolicky předává štafetu. Stoupne si zády k neprovdaným dívkám a hodí mezi ně svoji kytici. Ta, která ji chytí, se do roka provdá také. Kytice by neměla upadnout na zem – to by pak dopadlo špatně i manželství.


-       Házení (střílení) podvazku – novomanželka se symbolicky loučí se všemi svobodnými muži, který dala košem. Nevěsta se postaví zády k houfu svobodných mužů a hodí mezi ně svůj podvazek. Ten, který jej chytí, se do roka dočká svatby s jinou ženou, která mu přinese štěstí namísto dnešní nevěsty. Dnes už se ale podvazek častěji draží – inu ekonomika.


-       Vzájemné krmení – pár tak dává najevo, že si budou pomáhat v potížích a jsou připraveni na výchovu dětí. Společný talíř je pak symbol „společného krajíce“, ze kterého si oba budou brát stejnou část. Častým žertem při tom bývá provrtaná lžíce.


-       Krájení dortu – při společném krájení dortu novomanželé prokazují svoji schopnost spolupracovat. Říká se, že podle držení nože se poznají role obou v nové rodině. Jestliže má jeden z novomanželů při držení nože ruku na ruce toho druhého, bude v rodině hrát druhé housle. Když ale drží novomanželé nůž vedle sebe, budou si partnery. Rozdáváním dortu se novomanželé dělí o své štěstí. Odmítnout dort by tedy znamenalo, že dotyčný jim to štěstí nepřeje.


-       Prstýnky – jsou symbolické okovy, které spoutávají oba v manželství. Od skutečného žaláře se ale liší tím, že oba okovy nejsou propojeny řetězem – jde tedy o dobrovolná pouta.


-       Závoj – původně byl hlavní účel závoje ochránit nevěstu před zlými duchy (aby do ní nemohli vniknout vdechnutím). Závoj současně symbolizoval neposkvrněnost nevěsty. Nevěsta odkládá závoj až po obřadu (první manželský polibek) protože to už zlí duchové svoji šanci propásli a nevěsta už je pod ochranou manžela. Dnes se ale závoj často redukuje na ozdobný doplněk účesu, nebo se dokonce nahrazuje čelenkou.


-       Přenesení přes práh – ženich tak dává najevo, že nevěsta je jeho drahocenným majetkem a je v jeho domě vždy vítána. Podle jiného vysvětlení tak chrání ženich nevěstu před zlými duchy pod prahem domu a vytřásá zlé duchy zpod nevěstiny sukně.


-       Zkouška ženicha – na vhodném místě (ne příliš nápadném, ale ne zase příliš zastrčeném, jen musí ženichovi přijít do cesty) se nechá ležet sekera a láhev a hlídá se, jak se o to ženich postará. Nechá-li to odklidit, bude jen poroučet; odklidí-li to sám, bude dobrým hospodářem pokud vezme do ruky dříve sekeru a špatným hospodářem když se dříve chopí láhve.


-       Zkouška nevěsty – v ženichově domě (dnes spíš v restauraci) se „nenápadně“ udělá nějaký nepořádek na podlaze. Tím nepořádkem bývá rozbitý talíř nebo sklenička, které někomu „náhodou“ upadly. Uklizením nepořádku nevěsta ukazuje, jak bude dobrá hospodyně. Nepořádek mohou novomanželé uklidit i společně – ukazují tím, že budou řešit problémy spolu. S tím, na koho při společném uklízení zbyde smetáček, bude jeho protějšek v manželství zametat. Při uklízení by si novomanželé měli schovat střep aby jim přinášel štěstí.


-       Špalír – při odchodu od obřadu vytvoří svatebčané špalír, kterým musejí novomanželé projít. Svatebčané jim při tom kladou do cesty překážky – zkřížené násady nářadí které musí pár „rozrazit“, stuhy přes které ženich přenese nevěstu, zachytávání a odtrhování páru od sebe které musejí oba společně odrazit apod. Symbolicky tak společně překonávají životní překážky.


-       Novomanželský tanec v kruhu – novomanželé absolvují první tanec společně v kruhu nezadaných svatebních hostů. Nevěsta tančí se zavázanýma očima a na závěr tance nasadí svůj závoj někomu z kruhu – a hned je jasné kdo je na řadě s příští svatbou.


-       Tanec s rodiči – je symbolem toho, že založením vlastní rodiny se novomanželé nechtějí úplně odloučit od rodičů, kterých si váží a chtějí s nimi i dál ctít širší rodinu. Nejdříve tančí nevěsta se svým otcem a ženich se svojí matkou, poté nevěsta s tchánem a ženich s tchýní. Tanec s rodiči probíhá v kruhu již zadaných žen a mužů, kteří tak symbolicky přijímají novomanžele do svých řad.


-       Obilí (rýže), růžové lístky – jde o oběť na usmíření zlým duchům, kteří propásli svoji příležitost před provdáním nevěsty; růžové lístky mají přilákat bohyni plodnosti. Pokud obilí zůstane zachycené na nevěstě, duchové jí odpustili. Počet zachycených zrnek obilí nebo růžových lístků naznačuje budoucí počet dětí.


-       Převlékání nevěsty – pokud nevěsta nevydrží ve svatebních šatech do půlnoci, nevydrží ani v manželství